Facebook tillintetgör organisk räckvidd

Facebook minskar ständigt sin organiska räckvidd och detta bevisas bland annat i nedanstående test i kombination med källorna i botten av inlägget.

Under en lång period har Facebook successivt sänkt den organiska räckvidden för Facebookssidors inlägg. Sista tiden var dock min bild att det togs till en helt ny nivå och jag gav mig därmed på att göra ett test för att bevisa min tes.

Det självklara valet för mig föll på att vi skulle använda facebooksidan för Footmall vår kära skoplattform och ifall min tes skulle bli motbevisad skulle jag nå en ganska stor organisk räckvidd. Facebooksidan har närmare 7000 likes och räckvidden för en organisk post med några få interaktioner låg tidigare i våras/somras på mellan 500-1500 visningar. Idag är min bild att det är enormt svårt att nå igenom.

Testet byggde på att vi publicerade en bild på ett par Nike SF Air Force 1 Mid och frågade våra följare om de gillade eller ogillade den nya modellen och färgen. Det här skulle kunna göra det enkelt att interagera med inlägget och det vi ville se var på vilken nivå av interaktioner som man får stor genomslagskraft och räckvidd. Där tog jag hjälp av många vänner och bekanta så jag vill tacka så mycket för hjälpen.

Se inlägget här nedan:

fb-post

Testet bestod i att jag ville nå så många kommentarer som möjligt för att min bild är att kommentarer är det som påverkar flödet i störst utsträckning följt av likes. Inlägget ovan har några objekt som även kan försämra räckvidden en del i och med att vi skrivit like och dislike kan Facebook se det som uppmaningar så det ska man även ha i baktanke. Samtidigt var ju tesen att bevisa den låga räckvidden trots en viss mängd interaktioner.

Resultatet blev helt enligt min tes. Resultatet ca 1,5 vecka efter att inlägget publicerades gav:
Räckvidd: 1721 personer
Reaktioner totalt: 86
Kommentarer: 42
Gilla: 41
Inläggsklick: 131
Räckvidd per reaktion: 20

Utifrån detta anser jag att tesen är bevisad att Facebook kraftigt minskat räckvidden även för inlägg med en större mängd interaktioner. Har ni samma syn? Noterbart är även att räckvidden ökade ganska snabbt upp till 350 men efter det saktades den ner kraftigt och likaså över 550 gick det ännu långsammare. Har ni något resonemang kring olika nivåer på räckvidd som Facebook minskar räckvidden utifrån är jag mycket intresserad av att höra mer.

I samband med att jag skriver detta inlägg kom det ut en mycket intressant twist på detta med Facebooks räckvidd där de på fyra marknader helt flyttat alla facebookssidors inlägg till ett separat flöde som de benämnt Explore Feed som ni kan läsa mer om här. Det inlägg jag hänvisar till ovan dock följande om det största minskningen i organisk räckvidd på Facebook.

Uppdatering: Jag fick en artikel skickad till mig av Sara Öhman där Facebook själva går ut och klargör en del kring Explore Feed och deras tankar kring det.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *