Det finns idag många olika marknadskanaler att välja mellan både online och offline. Problematiken handlar om att hitta den marknadsstrategi och de marknadskanaler som kommer ge bästa resultat och högsta möjliga ROI (Return On Investment). Det här är lättare sagt än gjort eftersom både stora och små företag idag spenderar riktigt stora andelar av sina marknadsbudgetar på marknadskanaler som har väldigt låg ROI. Det här beror till en del på att vi svenskar och många européer är väldigt dåliga på att mäta våra resultat av en marknadsaktivitet. I dessa tider när allt mer marknadsföringspengar flyttas online underlättar det processen att mäta marknadsaktiviteterna och ändå gör många av er där ute det väldigt dåligt.
Jag tror helt klart att med rätt insikter om er onlinemarknadsföring, skulle ni kunna öka er ROI med minst 30% i 9 av 10 fall. Det är just därför det ska bli väldigt intressant att nu framöver se många etablerade företag ta steget ut online och se vilka som lyckas. De företag som vill förstå hur onlinemarknadsföring fungerar kommer ha stora möjligheter att utöka sina affärsmöjligheter och tjäna bra med pengar och för de som fortsätter i äldre marknadsföringstänk kommer det bli allt tuffare.
Online idag finns det nästan konkurrenter till alla företag i olika storlekar och olika vana av att hantera de kanaler som går att använda online. Det kommer alltid finnas olika mognad i olika branscher men det handlar först och främst om insikt och förståelse att det finns möjligheter för alla branscher online. Oavsett om du driver en mindre lokal frisör eller ett större industriföretag kommer allt fler personer hitta till er via Internet på ett eller annat sätt.
Jag tänkte jag skulle göra topplistor där jag rankar olika marknadskanaler online utifrån olika exempelföretag:
Exempelföretag 1 – Detaljhandelskedja på nordiska marknaden
Ett etablerat företag med många butiker och god logistik som har en e-handel men ännu inte satsar på den. Det är en ganska typisk situation för många företag i detaljhandeln idag.
- SEO (Sökmotoroptimering) – Driva trafik från det organiska sökresultatet har högst ROI.
- Sökordsannonsering – Annonsera i Google och Bings sökresultat är effektivt för att snabbt kunna konkurrera i segment med hög konkurrens. Det är även ett väldigt bra sätt att utforska nya segment när ni ska utöka er utbud.
- Prisjämförelsesajter – Konkurrerar ni bra med priserna på er marknad är de stora prisjämförelsesajterna oftast bra marknadskanaler med hög omvandlingsfrekvens.
- Bloggar – Beroende på segment kan bloggar vara en väldigt attraktiv marknadskanal.
- Affiliates – Webbplatsägare som har trafik inom ditt segment och kan tänka sig sälja leads.
- E-post – Nyhetsbrev och kampanjerbjudande per e-post är fortfarande en väldigt lönsam kanal. Här handlar det om att har förståelse för vad varje kund är värd och inte överanvända möjligheten.
- Remarketing – Annonsering i displaynätverk mot användare som tidigare besökt din webbplats.
- Online PR – PR-arbetet allt mer viktigt online för att få traditionella medier och online medier att intressera sig för ditt varumärke.
- Displaynätverk – Köp endast annonser som ni ser att ni har god ROI på. Enklast är att endast köpa displayannonser på CPC (cost per click), men det går inte alltid och då får man gå ett steg till och även mäta CTR (click trough rate) på dessa annonser man köper per visning för att se vad varje kund är värd.
- Facebook – Driva försäljning via erbjudande och sprida marknadsmaterial.
- Twitter – För snabba budskap och innovativa kampanjer som kan ge stor spridning.
- Forum – Kostar mycket tid att vara aktiv men skapar ofta bra innehåll om företaget.
- Rabattkodsajter – Har en risk att sänka värdet per kund men har väldigt hög konvertering.
- Video – Både brandvideos och videoannonsering kan vara intressant för ett företag som detta.
- Instagram – Endast varumärkesbyggande, då det är svårt att bygga trafik från dessa.
- LinkedIn – Endast för rekrytering av medarbetar och branschinformation.
- Google + – Idag väldigt litet i Sverige men får Google som de vill kommer det växa framöver.
Det är möjligt att jag missat några goda marknadsmöjligheter men så här skulle jag rankat marknadsmöjligheterna för exempeföretag 1. Det är ett exempel i ganska stora drag och ju mer kunskap man har om företaget i fråga måste allt spetsas mot företaget och deras möjligheter. Sista av allt måste jag åter igen påminna er om att mät era resultat av olika kanaler så kommer ni se att listan i stora drag stämmer.
För er som idag inte har något mätverktyg alls rekommenderar jag Google Analytics som är ett gratis webbanalysverktyg som tillhandahålls av Google.